BKV Zrt. muzeális villamos felújítása

.

A NAST Kft. 2017 folyamán ismét nagyszabású feladatot vállalt a BKV Zrt. Villamos Üzemegység részére felújítandó muzeális villamos teljes körű, és a cégünk történetében először önjáró közlekedésre alkalmas felújításában.

A teljes, rendkívül rossz állapotú, fából készült felépítmény elbontásra került, ami helyett az eredetivel megegyező kinézetű és anyaghasználatú elemeket kell újra gyártani.

Az alváz rozsdátlanítása után az acélból készült kereszttartó gerendák javításra kerültek, az erőátviteli- és a fékrendszereknek is az eredetivel megegyező újragyártása szükséges.

Az egyik legnagyobb kihívás az elektromos menetkapcsoló rendszer felújítása, ami álló érintkezők és forgó egységre szerelt érintkezők segítségével, előre meghatározott program alapján képes a járművet gyorsításra és lassításra bírni. Ez egyike a korabeli zseniális mérnöki megoldásoknak, ami feladatot 100 évvel később már integrált áramkörök és inverteres meghajtások végeznek el.

A korhűen felújított jármű 2018 nyarán kerül átadásra.

Frissítés: a szerelvény elkészült, a próbajáratra 2018. novemberben sor került. A NAST Kft. a 2086-os pályaszámú villamos felújítását teljesítette.